Skip to content

První permakulturní krůčky – Tři sestry

Tři sestry v permakultuře jsou něco jiného než Tři sestry v hudbě.

V permakultuře se jedná polykulturu, kterou prý používali indiáni. Sestává z kukuřice, fazolí a dýní. Myšlenka je taková, že fazole jako asi všechny motýlokvěté má na koříncích bakterie, které dodávají do půdy dusík. Tím fazole prospívá dalším dvěma plodinám v této polykultuře. Kukuřice slouží fazoli jako opora. A dýně svými velkými listy pokryje půdu, takže omezí růst plevelů a pomáhá zadržovat vláhu.

Já je nevysel polykulturně (na široko), ale jako smíšenou kulturu (pravidelně).

Zasel jsem různé druhy dýní a patizon. Z dýní nám tam zaplodila jen Apetit, máslová a částečně Hokaido (ale moc malé plody a docela pozdě ve srovnání s jinými zahradníky) Nezaplodily špagetová, Goliáš a patyzon vůbec nevyrostl.  Kukuřici jsme použili cukrovou pro mlsné jazýčky Aranka. Fazol obecný pnoucí – LIMCA.

Fazol jsme seli asi 14 dnů po kukuřici a to tak, že ke každé vzešlé kukuřici jsme dali jedno semínko. Dřív jsme pnoucí nesehnali, všude měli jen keříčkové.

Zkušenost je vpodstatě pozitivní. Opravdu to fungovalo. Jen s tím, že některé ty dýně nezaplodily, takže příští rok asi do tří sester dáme jen Apetit, protože je skvělá. Syrová dužina je dobrá, chutná jako něco mezi kokosem a hruškou. Šťáva z dužiny je také super. A ta semínka, která se nemusí loupat, to je prostě ideál.

Jeden nedostatek přece jen byl. Fazole rostly tak bujně, že polámaly kukuřici. Ono to moc nevadilo, protože kukuřice již byla odplozená. Ale pro ten fazol to jistě nebylo ideální. V jednom místě jsem dokonce přidával tyčku. Takže pokud použijeme stejnou kukuřici, tak fazole vysejeme méně hustě.

Zvažujeme ale též použití jiné kukuřice. Normální krmné. Protože ji rádi jíme vařenou ve slané vodě. A tahleta sladká odrůda chutnala takto upravená poněkud nezvykle. A i syrová byla také dost sladká :-) Navíc byly rostlinky poměrně malé. Nevím jestli je to odrůdou a jestli by krmná byla mohutnější a pak by třeba i ty fazole unesla.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*


8 + dva =